Tulisijamallit

Kevyttulisijat

Kamiinat

Kamiinat valmistetaan teräksestä tai valuraudasta, ne ovat tehdasvalmisteisia ja asennusvalmiita, jolloin tulisija kytketään vain hormiin ilman erillisiä asennustöitä. Nykyvaatimusten mukaisesti valmistetut kamiinat täyttävät EN 13240 standardin joka rajaa tulisijan minimihyötysuhteen ja päästöt. Lämmönluovutus tapahtuu säteilemällä ja osin kiertoilmalämmityksenä. Nykyaikaisten kamiinoiden lämmitystehoa ja lämmitysaikaa voidaan säätää. Kamiinoiden lämmitysteho on kokoonsa ja painoonsa nähden erittäin korkea.
Kevyttulisijat

Kevyttakat

Kevyttakat ovat lämmitysteknisesti hyvin samantyyppisiä kuin kamiinat. Niiden runko on myös terästä tai valurautaa. Kevyttakkojen ulkonäköön kiinnitetään paljon huomiota ja niiden kuoriosat on usein tehty keramiikasta, vuolukivestä tai käsitellystä teräksestä. Kevyttakat valmistetaan EN 13240 standardin mukaisesti, joten niiden hyötysuhde on korkea ja palaminen puhdasta. Kevyttakkojen lämmitysteho kokoonsa nähden on hyvin korkea ja niiden lämmitystehoa ja lämmitysaikaa voidaan portaatta säädellä.
Kevyttulisijat

Kiertoilmatakat

Kiertoilmatakkojen rakenne koostuu takkasydämestä ja kuorirakenteesta. Kuorirakenne voi olla muurattu, elementti- tai levyrakenteinen tai vaikka luonnonkivestä valmistettu. Takkasydämiä valmistetaan myös kasettirakenteisina, jolloin kiertoilman lämmitys tapahtuu tehokkaasti kasettirakenteen lämmönvaihtimessa. Kiertoilmatakan toimintaperiaatteena on lämmittää huoneilmaa ja kierrättää sitä varaten lämpö huonetilan rakenteisiin. Kiertoilmatakka jakaa lämmön tasaisesti kaikkiin vapaisiin huonetiloihin. Sen voi kytkeä myös ilmalämmitysjärjestelmiin, varaaviin lattialämmitysjärjestelmiin tai varustaa se puhaltimin, jolloin lämpöä voidaan siirtää putkistoja pitkin eri huonetiloihin ja eri kerroksiin. Eräät kiertoilmatakat voidaan varustaa myös vesikiertoisella lämmönvaihtimella, jolloin koko talo voidaan lämmittää pelkästään takan avulla. Takkasydämiä valmistetaan useina erilaisina versioina. Niiden luukut voivat olla suuria ja hissitoimisia, luukut voivat avautua kahteen tai jopa kolmeen eri suuntaan ja osa niistä on tunnelimallisia soveltuen hyvin tilanjakajiksi. Kiertoilmatakkojen takkasydämet tulee valmistaa EN 13229 standardin mukaisesti, jolloin ne ovat hyötysuhteeltaan korkeita ja vähäpäästöisiä. Kiertoilmatakkojen käyttö on miellyttävää koska niiden lämmitysaikaa ja lämmitystehoa voidaan portaatta säätää.
Kevyttulisijat

Pellettitakat

Pellettitakat ovat valmistakkoja, jotka muistuttavat ulkonäöllisesti kevyttakkoja. Pellettitakoissa poltetaan puupuristeita eli pellettejä. Niissä on yleensä säiliö, johon pelletit sijoitetaan. Säiliön koko on 20–50 kg. Tällä pellettimäärällä takka lämmittää 20–100 tuntia. Osa pellettitakoista voidaan kytkeä suurempiin pellettisäiliöihin, joista pelletit siirtyvät takkaan esim. painovoimaisesti. Pellettitakka tarvitsee toimiakseen sähköä. Sähkötoiminen ruuvikuljetin ohjaa pelletit polttokuppiin, jossa ne syttyvät sähköisen sytyttimen ja puhaltimen toimesta. Palamista voidaan ohjata mekaanisesti tai termostaattisesti. Kehittyneimmät pellettitakat on varustettu tietojärjestelmällä, joka informoi käyttäjää lämpötiloista, virhetoiminnoista tai vaikkapa huollon tarpeesta. Pellettitakat toimivat yleensä kiertoilmatakkana. Eräät mallit voidaan kytkeä myös vesilämmitysjärjestelmiin, jolloin n. 80 % energiasta siirtyy vesilämmitysjärjestelmään ja 20 % lämmöstä tuotetaan kiertoilmalla. Pellettitakat ovat erittäin puhtaasti ja hallitusti palavia tulisijoja ja niiden hyötysuhde on hyvin korkea.
Varaavat tulisijat

Varaava tulisija

Varaavat tulisijat ovat massiivisia (massa > 800 kg) tulisijoja, jotka on valmistettu lämmönkestävästä ja hyvin lämpöä johtavasta materiaalista esim. vuolukivestä tai jostain muusta luonnonkivestä, kiviaineksesta valetusta tai poltetusta savitiilestä. Varaavan tulisija lämmitetään polttamalla tulipesässä puuta 1-3 tunnin ajan, jolloin puusta palamisessa vapautunut energia varastoituu tulisijan rakenteeseen. Tulisija luovuttaa siihen varatun lämpöenergian hitaasti ympäröivään huonetilaan 12-24 tunnin aikana lämmittäen samalla huoneen miellyttävällä säteilylämmöllä. Varaava tulisija voi olla tyypiltään takkauuni, takkaleivinuuni, leivinuuni tai joskus jopa liesi. Tulisijan ulkopintana voi olla luonnonkivi, kaakeli, puhtaaksi muurattu tiili tai rappaus. Varaavat tulisijat toimitetaan yleensä tehdasvalmiina kokonaisuuksina, jotka asennetaan rakennuspaikalla asiantuntevan muurarin tai valtuutetun asentajan toimesta.
Varaavat tulisijat

Varaava takka

Varaavia tulisijoja on toiminnaltaan ja käyttötarkoitukseltaan erilaisia. Yleisin tulisijatyyppi Suomessa on varaava takka, joka hankitaan kotiin tai vapaa-ajanasuntoon joko lämmityslaitteeksi, tunnelmanluojaksi ja usein myös sisustuselementiksi olohuoneeseen tai takkahuoneeseen.
Varaavat tulisijat

Varaava takkaleivinuuni

Varaava takkaleivinuuni hankitaan tavallisesti keittiön ja olohuoneen yhteyteen esim. tilanjakajaksi. Varaavalla takkaleivinuuni toimii sisustuselementtinä ja tunnelmanluojana mutta myös tehokkaana lämmityslaitteena ja sen leivinuunissa voidaan valmistaa paistamalla ja hauduttamalla monet leivonnaiset, paistit ja laatikkoruuat.
Varaavat tulisijat

Varaava leivinuuni

Varaava leivinuuni on ahkeran leipojan ja ruuanlaittajan työkalu, joka paistaa tasaisesti ja pitkään. Massiivisena tulisijana leivinuuni lisäksi pitää lämpimänä suurenkin tuvan vielä seuraavanakin päivänä.