Vanhan tulisijan pienhiukkaspäästötkin saattavat arveluttaa. Uudet, modernilla palotekniikalla varustetut tulisijat polttavat puuta tehokkaammin ja puhtaammin kuin vanhat takat.
Uudet tulisijat on myös aina tuotetestattu ja CE-hyväksytty standardien mukaan, jolloin niiden suorituskyky on todennettu ja tuotetiedot tarkistettavissa.
Uusissa tulisijoissa löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisiin käyttö- ja lämmitystarpeisiin. Uutta tulisijaa valittaessa kannattaakin miettiä paitsi tulisijan lämmitystehoa, kokoa ja ulkonäköä, ehdottomasti myös omia lämmitystottumuksia ja -tarpeitaan.
Tulisijat vaihtoon nopeasti
Tulisijan vaihtaminen on nykyisellään yksinkertaisempi ja helpompi projekti kuin moni uskookaan. Mitä kevyemmästä ja pienemmästä tulisijasta on kysymys, sitä nopeammin sen pystytys sujuu. Uusi tulisija/hormiyhdistelmä asennetaan yleensä päivässä tai kahdessa. Paikalla muuratun tulisijan valmistumista joutuu toki odottamaan pitempään.
Yleensä tulisija ja hormi uusitaan samaan aikaan – onhan ne muurattu/pystytettykin samaan aikaan. Tulisijan turvallisuustestin mukainen maksimilämpötila määrittää hormin sopivuuden tulisijaan. Varmista aina hormiliittymän koko ja muoto sekä vaaditut turvaetäisyydet palaviin materiaaleihin.
Puille paikkansa
Tulisijaremontin yhteydessä kannattaa miettiä myös lämmityspuiden säilytys uudestaan. Uuden tulisijan yhteyteen voidaan mahdollisesti rakentaa/muurata myös paikka lämmityspuille tai turvallinen paikka voidaan rakentaa lähelle.
Kuiva puu syttyy helposti, palaa tehokkaasti ja puhtaasti. Siksi polttopuut kannattaa tuoda sisälle lämpiämään vuorokautta ennen polttamista. Polttopuut olisi hyvä säilyttää lähellä tulisijaa, mutta kuitenkin niin, ettei palovaaraa aiheudu. Epämääräiseen kasaan nurkassa kasatut polttopuut roskaavat, kulkeutuvat väärään paikkaan ja voivat myös aiheuttaa tapaturmia.