Polttamalla korillisen puuta tulisijassa päivässä voi säästää 130 euroa kuukaudessa

Sähköverkosta riippumaton lämmonlähde on tarpeellinen osa suomalaisen pientalon lämmitysjärjestelmää. Se auttaa säästämään energiakustannuksissa ja tuottaa lämpöä sähkökatkostenkin aikana. Taittaessaan sähkön kulutushuippua pakkaskausilla se vähentää tuontisähkön tarvetta ja parantaa maamme huoltovarmuutta.

Puhtaalla kotimaisella puulla lämmittävä, sähköverkosta riippumaton tulisija pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisestakin pientalosta.

Talven pakkaset muistuttivat monille ilmastomuutoksen myötä leutojen talvien todellisuuteen tuudittautuneille, että Etelä-Suomessakin pakkaskausia voidaan silti odottaa jatkossakin, vaikkakaan ei ehkä joka talvi.

Useimmista ilmalämpöpumpuista ei ole enää sähkölämmityslaskun kurissa pitämisen kannalta hyötyä, kun pakkanen paukkuu alle -20 asteessa ja takkatulen lämpö oli tervetullut lisä kaikissa taloissa, jossa siitä oli mahdollista nauttia.

Miellyttävää lisälämpöä ja säästöä sähkölaskuun

Energia-asiantuntijat neuvoivat tiedotusvälineissä, että sähkölämmitystalouksissa ilmalämpöpumppu tuottaa tehokkaasti lämpöä yleensä noin -15 asteeseen, jolloin tulisijan antama lisälämpö on hyvinkin tarpeen.

Säästö lämmitysenergialaskussa on ahkeralla lämmittäjällä merkittävä. Uudella, tehokkaalla varaavalla tulisijalla lämmittämällä ja hyvälaatuista sekapuuta oikein polttamalla voi säästää lämmityskuluissa noin 1000 kWh/pinomotti. Polttamalla varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä talvikuukauden aikana voi säästää lämmityskuluissa hyvinkin 130 euroa.

Tutkimusten mukaan varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

Pientalossa asuvan riippuvuus sähköverkosta tuli varsin selväksi myös sähkönsiirtomaksujen korostusten yhteydessä. Korotusten taustalla ovat mittavat sähköverkkoinvestoinnit, joilla yritykset ilmoittavat vastaavansa sähkömarkkinalain toimitusvarmuustavoitteisiin. Sähkön siirtohintaan yksityinen ihminen voi vaikuttaa vähän, mutta sähkön kulutukseen sentään onneksi vielä voi.

Norjassa astui vuoden 2016 alussa voimaan laki, joka edellyttää savuhormia uusista omakotitaloista ja rivitaloasunnoista. Myös Suomen määräyksiin tulisi kirjata tulisijavelvoite uusille omakoti-, pari- ja rivitaloille.

Julkaistu kategoriassa Blogikirjoitus