Puulämmityspäivä 6.2.2019

Valitsetko tulisijan lämmön vai lisää tuontisähköä ja -öljyä? – Tulisijan valinnoilla ilmastotekoihin

Puulämmityspäivä on puulämmitys- ja tulisijatietouden suurin tapahtuma. Tapahtumassa kuullaan asiantuntijoiden neuvoja ja saadaan faktoja pöytään.

Ilmoittaudu nyt!

Aika: 6.2.2019 klo 12-16
Paikka: Ostrobotnian juhlasali, Museokatu 10, Helsinki
Osallistu Facebook-tapahtumaan täältä!

Ohjelma:
  • 12:00  Tilaisuuden juontaa ja keskustelua ohjaa toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty / Bioenergia ry
  • 12:05  Tilaisuuden avaus:TSY:n puheenjohtaja Petri Autio / Nordpeis Oy
  • 12:15  Ministeriön tervehdys: Mustahiilen ja pienpolton erityisasiantuntija Kaarle Kupiainen / Ympäristöministeriö
  • 12:45  Taloustutkimus selvitti: Tulisijankäyttöä halutaan lisätä lämmitysmuotona: tutkimusjohtaja Pasi Holm / Taloustutkimus Oy
  • 14:00  Kahvi
  • 14:30  Rakennusvalvontojen yhteiset käytännöt: tarkastusinsinööri Ulla Poutanen / Helsingin kaupungin rakennusvalvonta
  • 15:00  Pienpolton päästöt ja niiden ilmastovaikutukset, dosentti  Jarkko Tissari /Itä-Suomen yliopisto
  • 15:30 – 16-00 Päätöskeskustelu

Sähkönkulutuksen huippukapasiteettia hätyytellään jokainen sydäntalvi. Tulisijan käytöllä saadaan tehokkaasti säästettyä lämmityskustannuksissa, vähennettyä tuontisähkön määrää ja turvattua kodin lämmitys suomalaissa sääolosuhteissa. Puilla poltettu energiamäärä suomalaisissa pientalouksissa vuoden aikana vastaa jopa yhden ydinvoimalan verran energiaa.

Silti tulisijojen ilmastovaikutukset puhuttavat, mutta tiedetäänkö riittävästi siitä, miten jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan? – Niin päästöihin kuin maksamaansa sähkön hintaan, saati sen riittävyyden turvaamiseen? Suomalaiset haluavat selkeästi lisätä bioenergian käyttöä lämmitysmuotona, mutta saada myös lisää valistusta pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi.

Aiheesta on juuri valmistunut Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus. Taloustieteilijä Pasi Holmin johdolla tehdyn tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia. Takka lämpiää talvikuukausina lähes päivittäin ja valtaosa on sitä mieltä, että tulisija pitäisi löytyä jokaisesta pientaloudesta. Tulisijojen kanta on kuitenkin vanhaa ja päästöiltään täysin eri luokkaa kuin nykyajan ratkaisut.

Tulisijan päivittäminen mielletään hankalaksi teknisen ratkaisun, talouden, säädösten tai tunnearvon takia. Kuitenkin nykyaikaiseen ja vähäpäästöisempään tulisijaan päivittämällä voidaan päästä murto-osaan siitä, mitä vanhan tulisijan päästöt olisivat, ja näin osallistua ilmastotalkoisiin. Tarvitaan yksilöityä opastusta ammattilaiselta juuri oman kodin tulisijaratkaisuun ja sen oikeaoppiseen käyttöön.

Yli puolet omakotitalon ostoa harkitsevista haluaisi tietää nykyistä tarkemmin tulisijojen ympäristövaikutuksista. Yksi tärkeä ympäristövaikutus syntyy säännöllisestä nuohouksesta. Omalta nuohoojaltaan voi saada neuvontaa, mittaustuloksia ja vinkkejä oman tulisijan ympäristöystävällisempään käyttöön.

Suomen suurimmassa puulämmityksen ja tulisijatietouden tapahtumassa kuullaan asiantuntijoiden neuvoja ja saadaan faktoja pöytään. Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n järjestämässä Puulämmityspäivässä 6. helmikuuta 2019 yhteistyökumppaneina ovat mm. Bioenergia ry, Suomen Lähienergialiitto ry, Motiva Oy ja Suomen Omakotiliitto ry.

Ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoja:
Kari Sivula, puheenjohtaja, puh. 0400 444 970, TSY, kari.sivula(at)valmistuli.fi
Hannu Murtokare, toiminnanjohtaja, puh. 050 555 4527, hannu.murtokare(at)tsy.fi, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry.