Uusi energiatehokas tulisija ei ole päästöongelma

TSY TIEDOTTAA                                                                                                      28.05.2020

 Uusi energiatehokas tulisija ei ole päästöongelma

 Uudet energiatehokkaat tulisijat tuottavat pienhiukkaspäästöjä huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Tulisijakanta olisikin päästöjen vähentämiseksi uusittava.

Vanhentunut tulisijakanta on jälleen saanut mediassa merkittävästi huomiota pienhiukkaspäästöjä tuottavina laitteina. Suuret päästöt johtuvat käytössä olevasta vanhentuneesta tulisijakannasta. Tulisija ja Savupiippuyhdistys TSY ry:ssä tulisijakannan hitaasta uudistumisvauhdista ollaan huolissaan. Vanhentunut laitteisto on uusittava ja korvattava uudella, sillä vanha tulisija tuottaa puolet enemmän päästöjä.

Vanha tulisija tuottaa jopa puolet enemmän päästöjä kuin nykyaikainen ja polttotekniikaltaan kehittynyt tulisija. Norjassa Nansen ympäristön tutkimussäätiön (NERSC) tutkimuksessa arvioidaan, että pienhiukkaspäästöt Bergenin kunnan alueella tulevat tulisijakannan uusimisen myötä vähenemään jopa 64% vuoteen 2021 mennessä. Bergenissä uusittiin kaikkiaan 10 000 vanhaa tulisijaa uusiksi, energiatehokkaiksi tulisijoiksi. Tutkimustuloksista kertoi Norjan tulisijayhdistyksen NorsK Värmen hallituksen jäsen Rene Christensenhelmikuussa 2020 Tulisija- ja Savupiippuyhdistyksen järjestämillä Puulämmityspäivillä

Myös Kiuas2-hankkeessa on Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissarin mukaan saatu selkeää näyttöä, kuinka kiukaiden kehittämisen myötä kaikkein suurimmat pienhiukkaspitoisuudet ovat jääneet pois mittaustuloksista. Kiukaiden CE-merkinnän (2013) seurauksena myös kaikkein suuripäästöisimmät kiukaat ovat jääneet pois markkinoilta.

Tulisija- ja Savupiippuyhdistys TSY ry vetoaakin valtiovaltaan, että tilisijakannan uudistumista vauhditettaisiin vanhojen tulisijojen romutuspalkkiolla tai kehittämällä jokin muu toimiva kannuste tulisijan uusiloille. Tulisijakanta on uusittava, jotta päästöt vähenisivät.

Tulisija tulisi asentaa jokaiseen taloon

Puulämmitys vähentää Suomessa sähkönkulutusta yhden ydinvoimalayksikön verranSuomessa on noin 380 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään lähes päivittäin täydentävänä lämmönlähteenä talvikuukausien aikaan. Jos tämä puunkäyttö korvattaisiin sähköllä, sähkön tuonti lisääntyisi 41 %, selviää taloustutkimuksesta ”Puunpolton yhteiskunnallinen merkitys”.

Tulisija on välttämätön kriisivalmiuden takia. Tulisija on ainoa muista energialähteistä riippumaton tapa tuottaa lämpöä, jota maamme maantieteellinen sijainti korostaa. Tulisija tulisikin asentaa jokaiseen pientaloon.

Jari Hautala
varapuheenjohtaja
jari.hautala@harmaair.com
0407229263

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

Julkaistu kategoriassa Blogikirjoitus